Truskawkowe lodove
Składniki:
SPÓD:
- 400 g płatków owsianych
- 100 g oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki ksylitolu
- alternatywnie: 1 opakowanie ciastek owsianych i 2 łyżki oleju kokosowego
MASA:
- Jogurt grecki 800 ml
- 700 g truskawek
- 4 łyżki ksylitolu
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Zaparz wrzątkiem płatki owsiane z kakao i ksylitolem – pozwól im napuchnąć. Napuchnięte odsącz i połącz z olejem kokosowym w blenderze na masę – tak przygotowaną masą wyłóż naczynie odporne na bardzo niskie temperatury – ceramiczne lub szklane bądź silikonowe.
Jogurt grecki połącz w malakserze z ksylitolem i olejem kokosowym oraz sokiem z cytryny. Wmieszaj do masy pokrojone truskawki. Tak przygotowaną masę wylej na spód. Zamrażaj co najmniej 2 godziny (najlepiej ok. 6) – wyjmij na chwilę przed podaniem.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz