Truskawkowe lodove

Składniki:

SPÓD:

  • 400 g płatków owsianych
  • 100 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki ksylitolu
  • alternatywnie: 1 opakowanie ciastek owsianych i 2 łyżki oleju kokosowego

MASA:

  • Jogurt grecki 800 ml
  • 700 g truskawek
  • 4 łyżki ksylitolu
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Zaparz wrzątkiem płatki owsiane z kakao i ksylitolem – pozwól im napuchnąć. Napuchnięte odsącz i połącz z olejem kokosowym w blenderze na masę – tak przygotowaną masą wyłóż naczynie odporne na bardzo niskie temperatury – ceramiczne lub szklane bądź silikonowe.

Jogurt grecki połącz w malakserze z ksylitolem i olejem kokosowym oraz sokiem z cytryny. Wmieszaj do masy pokrojone truskawki. Tak przygotowaną masę wylej na spód. Zamrażaj co najmniej 2 godziny (najlepiej ok. 6) – wyjmij na chwilę przed podaniem.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Desery, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz