Zupa groszkowa z jarmużem

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g groszku (świeży lub mrożony)
  • 300 g jarmużu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka imbiru świeżego starkowanego
  • 600 ml wody
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: jogurt naturalny lub mleko kokosowe

 

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy – podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę oraz świeży imbir starty na tarce. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy posiekany jarmuż i groszek – całość zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Przyprawiamy i zdejmujemy z ognia. Całość blendujemy na gładki zielony krem.  Podajemy z jogurtem naturalnym lub odrobiną mleka kokosowego – dodajemy tuż przed podaniem.

 

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz