Zupa chrzanowa

Składniki:

  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki chrzanu ze słoiczka (wybieramy taki bez śmietanki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 800 ml wody
  • dól, pieprz do smaku
  • do dekoracji słodka papryka wędzona
  • opcjonalnie: jogurt naturalny do podania

 

W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy – na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek – podsmażamy do zarumienienia. Pietruszkę i seler tniemy w słupki i dorzucamy do cebulki z czosnkiem, całość zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Ziemniaki pokrojone w kostkę dodajemy do gotującego się wywaru i gotujemy 10 minut. Na ostatnie 3 minuty dodajemy chrzan. Całość blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli zupa jest za ostra, można dodać do talerza jogurtu naturalnego, tuż przed podaniem. Przed podaniem oprószyć słodką papryką wędzoną.

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz