Zupa chrzanowa
Składniki:
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 łyżki chrzanu ze słoiczka (wybieramy taki bez śmietanki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 800 ml wody
- dól, pieprz do smaku
- do dekoracji słodka papryka wędzona
- opcjonalnie: jogurt naturalny do podania
W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy – na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek – podsmażamy do zarumienienia. Pietruszkę i seler tniemy w słupki i dorzucamy do cebulki z czosnkiem, całość zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Ziemniaki pokrojone w kostkę dodajemy do gotującego się wywaru i gotujemy 10 minut. Na ostatnie 3 minuty dodajemy chrzan. Całość blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli zupa jest za ostra, można dodać do talerza jogurtu naturalnego, tuż przed podaniem. Przed podaniem oprószyć słodką papryką wędzoną.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz