Zupa bazyliowa z cytrynowym jogurtem lnianym

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 ziemniak
  • niewielka natka pietruszki
  • pęczek bazylii (1 doniczka)
  • kawałek selera
  • mały korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • jogurt grecki (ok. 300 g)
  • olej lniany z cytryną (4 łyżki)
  • sól, pieprz do smaku
  • olej kokosowy

 

Cukinię kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy by puściła wodę na ok. 30 minut. Na oleju kokosowym podsmażamy cebulkę, dodajemy odsączoną cukinię i drobno posiekaną pietruszkę. Całość zalewamy 800 ml wody i gotujemy ok. 8 minut na małym ogniu. Ziemniaki kroimy w kostkę, dorzucamy do wywaru – gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia – blendujemy dokładnie. W kolejnym kroku dodajemy zieleninę poszatkowaną dość drobno i delikatnie blendujemy – tak, by widoczna była jeszcze w kremie. Stawiamy na gaz na 2-3 minutki (do zagotowania), przyprawiamy solą, pieprzem i zdejmujemy z kuchenki. Podajemy z jogurtem greckim wymieszanym z olejem lnianym z cytryną.

Można podać z bagietką i olejem lnianym cytrynowym.

 

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz