Zupa bazyliowa z cytrynowym jogurtem lnianym
Składniki:
- 3 cukinie
- 1 ziemniak
- niewielka natka pietruszki
- pęczek bazylii (1 doniczka)
- kawałek selera
- mały korzeń pietruszki
- 1 cebula
- jogurt grecki (ok. 300 g)
- olej lniany z cytryną (4 łyżki)
- sól, pieprz do smaku
- olej kokosowy
Cukinię kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy by puściła wodę na ok. 30 minut. Na oleju kokosowym podsmażamy cebulkę, dodajemy odsączoną cukinię i drobno posiekaną pietruszkę. Całość zalewamy 800 ml wody i gotujemy ok. 8 minut na małym ogniu. Ziemniaki kroimy w kostkę, dorzucamy do wywaru – gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia – blendujemy dokładnie. W kolejnym kroku dodajemy zieleninę poszatkowaną dość drobno i delikatnie blendujemy – tak, by widoczna była jeszcze w kremie. Stawiamy na gaz na 2-3 minutki (do zagotowania), przyprawiamy solą, pieprzem i zdejmujemy z kuchenki. Podajemy z jogurtem greckim wymieszanym z olejem lnianym z cytryną.
Można podać z bagietką i olejem lnianym cytrynowym.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz