Zupa krem z bakłażana i cukinii z papryką
Składniki:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 bakłażan
- 4 papryki czerwone
- 3 pomidory
- 800 ml wody
- kilka listków świeżej bazylii
- olej kokosowy – 1 łyżka stołowa
- sól, pieprz, chilli do smaku
Przygotowanie:
Cukinię i bakłażan pokrój w kostkę, posól i odstaw na pół godzinki aby warzywa „puściły” wodę. W garnku rozpuść łyżkę oleju kokosowego – na gorący olej kokosowy wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażan odsączoną z nadmiaru wody. Dodaj paprykę i pomidory. Zalej wodą i gotuj 10 minut. Pod koniec dodaj kilka listków świeżej bazylii i przyprawy do smaku. Całość zblenduj na gęsty krem. W zależności od preferencji możesz zupę potrzymać dłużej na gazie by krem był gęstszy (odparować zupę) lub dolać wody i go rozrzedzić (wówczas poczekaj do ponownego zagotowania).
Do zupy warto podać grzanki lub ugotowany ryż.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz