Zupa krem z bakłażana i cukinii z papryką

Opublikowano:
Zupa krem z cukinii i bakłażana z papryką

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 bakłażan
  • 4 papryki czerwone
  • 3 pomidory
  • 800 ml wody
  • kilka listków świeżej bazylii
  • olej kokosowy – 1 łyżka stołowa
  • sól, pieprz, chilli do smaku

Przygotowanie:

Cukinię i bakłażan pokrój w kostkę, posól i odstaw na pół godzinki aby warzywa „puściły” wodę. W garnku rozpuść łyżkę oleju kokosowego – na gorący olej kokosowy wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażan odsączoną z nadmiaru wody. Dodaj paprykę i pomidory. Zalej wodą i gotuj 10 minut.  Pod koniec dodaj kilka listków świeżej bazylii i przyprawy do smaku. Całość zblenduj na gęsty krem. W zależności od preferencji możesz zupę potrzymać dłużej na gazie by krem był gęstszy (odparować zupę) lub dolać wody i go rozrzedzić (wówczas poczekaj do ponownego zagotowania).

Do zupy warto podać grzanki lub ugotowany ryż.