Zupa krem z kalafiora z kalarepą
Składniki:
- 600 g kalafiora
- 2 ziemniaki
- 3 dorodne kalarepy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oleju kokosowego
- 800 ml wody
- 200 ml mleka kokosowego (można pominąć)
- do podania: grzanki i różyczki kalafiora
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, na który wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy do zeszklenia. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę (2 sztuki) i zalewamy wszystko wodą – gotujemy ok. 15 minut. Dolewamy mleko kokosowe i wrzucamy pokrojony na różyczki kalafior (wraz z łodygą pozbawioną twardych części). Całość gotujemy jeszcze ok 8 minut. Zdejmujemy z gazu, blendujemy i przyprawiamy – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Podajemy z grzankami i kalarepą ugotowaną osobno, pokrojoną w kosteczkę.
UWAGA! Mleko kokosowe można pominąć – dłużej pozostawiona na gazie również będzie miała konsystencję kremu. Warzywa można też w wywarze ugotować w całości, a później rozdrobnić przed blendowaniem.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz