Zupa krem z kalafiora z kalarepą

Składniki:

  • 600 g kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 3 dorodne kalarepy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oleju kokosowego
  • 800 ml wody
  • 200 ml mleka kokosowego (można pominąć)
  • do podania: grzanki i różyczki kalafiora

 

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, na który wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy do zeszklenia. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę (2 sztuki) i zalewamy wszystko wodą – gotujemy ok. 15 minut. Dolewamy mleko kokosowe i wrzucamy pokrojony na różyczki kalafior (wraz z łodygą pozbawioną twardych części). Całość gotujemy jeszcze ok 8 minut. Zdejmujemy z gazu, blendujemy i przyprawiamy – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Podajemy z grzankami i kalarepą ugotowaną osobno, pokrojoną w kosteczkę.

 

UWAGA! Mleko kokosowe można pominąć –  dłużej pozostawiona na gazie również będzie miała konsystencję kremu. Warzywa można też w wywarze ugotować w całości, a później rozdrobnić przed blendowaniem.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz