Zupa krem z pasternaku

Składniki:

  • 0,5 kg pasternaku
  • 2 duże ziemniaki
  • mała marchewka
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  •  2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól – do smaku
  • 400 ml mleka roślinnego (jeśli wybierzesz kokosowe, zmniejsz ilość do 200 ml)
  • 800 ml wody

Przygotowanie:

Warzywa obierz i dokładnie umyj. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej kokosowy. Dodaj pokrojony w słupki pasternak, marchewkę i zalej wodą – gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodaj ziemniaki i mleko roślinne – gotuj przez około 10 minut. Zblenduj i przypraw do smaku wedle upodobania solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz