Zupa krem z pasternaku
Składniki:
- 0,5 kg pasternaku
- 2 duże ziemniaki
- mała marchewka
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz
- sól – do smaku
- 400 ml mleka roślinnego (jeśli wybierzesz kokosowe, zmniejsz ilość do 200 ml)
- 800 ml wody
Przygotowanie:
Warzywa obierz i dokładnie umyj. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej kokosowy. Dodaj pokrojony w słupki pasternak, marchewkę i zalej wodą – gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodaj ziemniaki i mleko roślinne – gotuj przez około 10 minut. Zblenduj i przypraw do smaku wedle upodobania solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz