Zupa krem z bobu

Składniki:

  • 0,5 kg bobu (uprzednio ugotowanego)
  • 1 por
  • 20 g oleju kokosowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego lub 2/3 szklanki innego roślinnego
  • 900 ml wody
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Bób gotujemy wcześniej w osolonej wodzie. Por oczyszczamy, myjemy i kroimy w drobne plastry.  W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy pokrojoną drobno cebulę i por oraz czosnek. Wszystko zalewamy wodą i dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki – gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy mleko i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy bób i miksujemy na krem. Przyprawiamy po zblendowaniu zupy. Podajemy z kulkami mozarelli i zielonym szczypiorem.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz