Zupa krem z bobu
Składniki:
- 0,5 kg bobu (uprzednio ugotowanego)
- 1 por
- 20 g oleju kokosowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 1/2 szklanki mleka kokosowego lub 2/3 szklanki innego roślinnego
- 900 ml wody
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bób gotujemy wcześniej w osolonej wodzie. Por oczyszczamy, myjemy i kroimy w drobne plastry. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy pokrojoną drobno cebulę i por oraz czosnek. Wszystko zalewamy wodą i dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki – gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy mleko i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy bób i miksujemy na krem. Przyprawiamy po zblendowaniu zupy. Podajemy z kulkami mozarelli i zielonym szczypiorem.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz