Zupa krem z groszku i mięty

Składniki:

  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 szklanki groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 niewielka garść świeżej mięty
  • mała pietruszka
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 750 ml wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej kokosowy – na gorący olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj pietruszkę, marchewkę i zalej wszystko wodą – gotuj ok 20 minut. Po tym czasie dodaj groszek i miętę – gotuj 5 minut. Na koniec dodaj mleko kokosowe i trzymaj na gazie „do zagotowania”. Całość zblenduj i dopraw do smaku. Zupa jest pyszna – nieco orientalna, egzotyczna, bardzo „świeża”.

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz