Zupa czosnkowa – krem
Składniki:
- 2 całe główki czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 550 ml wody
- 200 ml mleka kokosowego
- 1/2 korzenia średniej pietruszki
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy cebulę i czosnek – chwilę podsmażamy. Po zeszkleniu dodajemy pietruszkę i marchew – zalewamy wodą i mlekiem kokosowym, a następnie gotujemy 15 minut. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę – dorzucamy do gotującego się wywaru. Całość doprawiamy solą, pieprzem. Miksujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami i świeżym koperkiem.
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz