Zupa krem z cukinii z jabłkiem
Składniki:
- 1 zielone jabłko (najlepiej z odmiany mało słodkiej)
- 800 g cukinii
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz do smaku
- pietruszka do podania
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy do garnka cebulę z czosnkiem. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko -zalewamy 500 ml wody i dusimy około 10 minut. Cukinię obieramy, kroimy drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach – dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy ok. 5 minut. Blendujemy na gładki krem – doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą natką pietruszki – można podać również z grzankami z chleba razowego.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz