Zupa szpinakowa

Opublikowano:
Zupa szpinakowa

Czy jesień może być zielona? Jak najbardziej! Prezentujemy przepis na pyszną, rozgrzewającą i bardzo smaczną zupę szpinakową!

 

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 mały korzeń selera lub kawałek (wielkości śliwki)
  • 1 mała cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 6 ząbków czosnku
  • garść pora (pociętego na talarki)
  • 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • woda
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli, pieprzu, curry
  • do podania: nasiona sezamu, siemienia lnianego, słonecznika, pestki dyni oraz olej z pestek dyni

 

Na rozgrzany olej kokosowy wrzucić pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku, przesmażyć 2-3 minuty. Warzywa dokładnie obrać, umyć, pokroić w kostkę lub talarki. Do zeszklonej cebulki dorzucić warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dusić przez 5 minut. Zalać 1,5 litra wody i gotować przez 20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i mrożony szpinak. Przyprawić curry, solą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować 10 minut. Zblendować na gładką masę. Podawać z olejem dyniowym tłoczonym na zimno i ziarnami do chrupania. W nieco mniej zdrowej wersji można podać z pieczywem czosnkowym.