Zupa szpinakowa
Czy jesień może być zielona? Jak najbardziej! Prezentujemy przepis na pyszną, rozgrzewającą i bardzo smaczną zupę szpinakową!
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mały korzeń selera lub kawałek (wielkości śliwki)
- 1 mała cebula
- 3 średnie ziemniaki
- 6 ząbków czosnku
- garść pora (pociętego na talarki)
- 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- woda
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli, pieprzu, curry
- do podania: nasiona sezamu, siemienia lnianego, słonecznika, pestki dyni oraz olej z pestek dyni
Na rozgrzany olej kokosowy wrzucić pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku, przesmażyć 2-3 minuty. Warzywa dokładnie obrać, umyć, pokroić w kostkę lub talarki. Do zeszklonej cebulki dorzucić warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dusić przez 5 minut. Zalać 1,5 litra wody i gotować przez 20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i mrożony szpinak. Przyprawić curry, solą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować 10 minut. Zblendować na gładką masę. Podawać z olejem dyniowym tłoczonym na zimno i ziarnami do chrupania. W nieco mniej zdrowej wersji można podać z pieczywem czosnkowym.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz