Domowa pomidorowa z ryżem
Składniki:
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchewka
- kawałek pora (biała część )
- puszka pomidorów lub 4 duże dojrzałe pomidory
- łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz, kurkuma
- nasiona czarnuszki – do smaku
- natka pietruszki – do podania
- ryż basmati – wkładka do zupy
Przygotowanie:
W garnku rozpuść olej kokosowy, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojonego pora oraz pół łyżeczki kurkumy i chwilę podsmaż. Następnie dodaj pokrojoną dowolnie (w talarki, słupki, cząstki) marchew i pietruszkę. Całość zalej wodą – gotuj 15 minut. Pomidory zblenduj z odrobiną wody na puree (jeśli masz pomidory z puszki, wykorzystaj cały sok). Do gotującego się bulionu wlej puree z pomidorów i gotuj jeszcze 10 minut. Przypraw solą i dodaj 2 łyżeczki ksylitolu (pomidory delikatnie posłodzone smakują dużo lepiej). Zupę możesz zblendować na krem, ale nie ma też takiej potrzeby.
Ryż ugotuj osobno. Dodaj go do zupy tuż przed podaniem na talerze. Podawaj z nasionami czarnuszki rozdrobnionymi w moździerzu, będą znakomitą alternatywą dla pieprzu, a tak przyprawiona zupa posmakuje nawet najmłodszym. Jeśli nie masz moździerza, możesz dodać całe nasiona czarnuszki lub do rozdrobnienia wykorzystać woreczek i tłuczek do mięsa.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz