Zupa krem z kukurydzy na mleczku kokosowym

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 1 korzeń pietruszki biały
  • 1 mała marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki kukurydzy (razem ok. 600-800 g odsączonej kukurydzy)
  • 750 ml wody
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta ostrej papryki
  • do podania: płatki kokosowe, pestki dyni, żurawina suszona

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażany na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy pokrojone w słupki pietruszkę, marchew, czosnek w płatkach. Zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę i mleczko kokosowe. Całość zupy przyprawiamy kurkumą, papryką, solą i pieprzem – gotujemy 15 minut. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z pestkami dyni, żurawiną, płatkami kokosowymi. Połączenie smaków niebanalne, ale za to jakie pyszne!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz