Zupa krem z kukurydzy na mleczku kokosowym
Składniki:
- 2 duże cebule
- 1 korzeń pietruszki biały
- 1 mała marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki kukurydzy (razem ok. 600-800 g odsączonej kukurydzy)
- 750 ml wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- do podania: płatki kokosowe, pestki dyni, żurawina suszona
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażany na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy pokrojone w słupki pietruszkę, marchew, czosnek w płatkach. Zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę i mleczko kokosowe. Całość zupy przyprawiamy kurkumą, papryką, solą i pieprzem – gotujemy 15 minut. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z pestkami dyni, żurawiną, płatkami kokosowymi. Połączenie smaków niebanalne, ale za to jakie pyszne!
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz