Zupa krem z ziemniaka i topinamburu

Składniki:

  • cebula (1 duża)
  • 5 dużych ziemniaków
  • 4 bulwy topinamburu ( 1/2 porcji ziemniaków)
  • 1 pietruszka biała (korzeń)
  • kawałek selera (niewielki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • woda (1,3 litra)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Cebulę pokrój w kostce i podsmaż na oleju kokosowym. Dodaj czosnek i pokrojone w słupki seler oraz pietruszkę. Podduś z odrobiną wody, a następnie dolej resztę doprowadzając do wrzenia. Gotuj 20  minut – dodaj pokrojone w kostkę lub słupki ziemniaki i topinambur i gotuj jeszcze około 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Całość zblenduj na gładki krem – podawaj ze świeżą natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą.

 

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz