Zupa krem z ziemniaka i topinamburu
Składniki:
- cebula (1 duża)
- 5 dużych ziemniaków
- 4 bulwy topinamburu ( 1/2 porcji ziemniaków)
- 1 pietruszka biała (korzeń)
- kawałek selera (niewielki)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- woda (1,3 litra)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę pokrój w kostce i podsmaż na oleju kokosowym. Dodaj czosnek i pokrojone w słupki seler oraz pietruszkę. Podduś z odrobiną wody, a następnie dolej resztę doprowadzając do wrzenia. Gotuj 20 minut – dodaj pokrojone w kostkę lub słupki ziemniaki i topinambur i gotuj jeszcze około 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Całość zblenduj na gładki krem – podawaj ze świeżą natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz