Ostropest czy ostropest plamisty
Ostropest to roślina z rodziny astrowatych, a jego korzystne działanie znane było w już w starożytności i średniowieczu. Owoce (nasiona) ostropestu zawierają m.in. sylimarinę, flawonoidy i fitosterole. Najważniejsza jest niewątpliwie sylimaryna, będąca silnym przeciwutleniaczem. Ponadto łagodzi stres oksydacyjny (przywraca równowagę wewnętrzną organizmu i zapobiega nadmiernemu namnażaniu się wolnych rodników). Co ciekawe, z rośliny tej można samodzielnie sporządzać odwar lub nalewkę. Taki specyfik ma zastosowanie zarówno profilaktyczne (np. podaje się go ludziom pracującym w oparach substancji chemicznych i napromieniowaniu), jak i jako środek wspomagający leczenie.
Na terenach Polski roślina ta występuje tylko w odmianie ostropest plamisty (Silybum marianum).
Ostropest plamisty na wątrobę
Sylimarina zawarta w nasionach z ostropestu jest składnikiem wielu leków na wątrobę. Z uwagi na swoje działanie przeciwzapalne, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek, ostropest ma niezwykle korzystny wpływ na jej kondycję i pracę: przede wszystkim chroni ją, odtruwa i pobudza zdolności regeneracyjne. Sylimarina zapobiega uszkodzeniom komórek wątroby, nie dopuszczając do łączenia się toksyn z ich powierzchnią.
Ostropest plamisty zastosowanie
Nasiona ostropestu mają także zastosowanie w innych przypadkach: wykorzystywane są jego właściwości przeciwkrwotoczne, przeciwzakrzepowe, a także zdolność do wzmacniania ściany naczyń krwionośnych. Ostropest poprawia proces trawienia, korzystnie wpływając na zwiększanie wydzielanie soków trawiennych.
Ostropest plamisty mielony
- Nasiona ostropestu, najlepiej po zmieleniu, można wykorzystać jako dodatek do sałatek, surówek i jako posypkę do kanapek. Korzystne dla naszego układu trawiennego działanie z pewnością zauważymy, gdy zmielony ostropest dodamy m.in. do pieczonego mięsa.
Olej z ostropestu – zastosowanie
Olej z ostropestu tłoczony na zimno doskonale nadaje się do sałatek, surówek (dodanie tłuszczu ma korzystny wpływ na przyswajanie witamin zawartych w warzywach) – ogólnie do potraw serwowanych na zimno.
W kosmetyce olej z ostropestu można wykorzystać do usuwania przebarwień na skórze (plamki wątrobowe oraz skutki nadmiernego nasłonecznienia). Olej z ostropestu także nawilża skórę i przyspiesza jej regenerację.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz