Opublikowano:

Olej kokosowy od kilku lat podbija serca Polaków. Nie bez powodu! Ten pyszny, zdrowy, pachnący kokosem naturalny tłuszcz, to idealna propozycja dla tych, którzy chcą zdrowo gotować, smażyć i piec. Co kryje w sobie olej kokosowy?

Oleje kokosoweOlej kokosowy jest tłoczony z tak zwanej kopry kokosowej, czyli miąższu orzecha kokosowego. Zdecydowaną większość oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy – około połowy oleju kokosowego. Ludzki organizm kwas laurynowy przekształca w monolauryn. Ten z kolei cechuje się silnymi właściwościami antywirusowymi, antybakteryjnymi i antygrzybicznymi. Monolauryn jest substancją, która w ludzkim organizmie pomaga budować odpowiednie bariery ochrone i wspiera tym samym odporność.

Tłoczony na zimno olej kokosowy zawiera również liczne antyoksydanty, które pozwolą nam zwalczać wolne rodniki – dzięki temu opóźnimy procesy starzeniowe, a nasza skóra na dłużej zatrzyma młody wygląd.

Olej kokosowy to również źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych – w skład oleju kokosowego wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe (stanowiące od 80 do 90% oleju) takie jak: kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas kapronowy oraz kwasy nienasycone (od 4 do 10% ) takie jak: kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy.Olej kokosowy skład

 

Zamów najwyższej jakości olej kokosowy

CZYTAJ więcej ciekawych artykułów o oleju kokosowym: