Olej kokosowy skład

Olej kokosowy od kilku lat podbija serca Polaków. Nie bez powodu! Ten pyszny, zdrowy, pachnący kokosem naturalny tłuszcz, to idealna propozycja dla tych, którzy chcą zdrowo gotować, smażyć i piec. Co kryje w sobie olej kokosowy?

Olej kokosowy jest tłoczony z tak zwanej kopry kokosowej, czyli miąższu orzecha kokosowego. Zdecydowaną większość oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy – około połowy oleju kokosowego. Ludzki organizm kwas laurynowy przekształca w monolauryn. Ten z kolei cechuje się silnymi właściwościami antywirusowymi, antybakteryjnymi i antygrzybicznymi. Monolauryn jest substancją, która w ludzkim organizmie pomaga budować odpowiednie bariery ochrone i wspiera tym samym odporność.

Tłoczony na zimno olej kokosowy zawiera również liczne antyoksydanty, które pozwolą nam zwalczać wolne rodniki – dzięki temu opóźnimy procesy starzeniowe, a nasza skóra na dłużej zatrzyma młody wygląd.

Olej kokosowy to również źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych – w skład oleju kokosowego wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe (stanowiące od 80 do 90% oleju) takie jak: kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas kapronowy oraz kwasy nienasycone (od 4 do 10% ) takie jak: kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy.Olej kokosowy skład

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Olej kokosowy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz