Opublikowano:

Ostropest to roślina z rodziny astrowatych, a jego korzystne działanie znane było w już w starożytności i średniowieczu. Owoce (nasiona) ostropestu zawierają m.in. sylimarinę, flawonoidy i fitosterole. Najważniejsza jest niewątpliwie sylimaryna, będąca silnym przeciwutleniaczem. Ponadto łagodzi stres oksydacyjny (przywraca równowagę wewnętrzną organizmu i zapobiega nadmiernemu namnażaniu się wolnych rodników). Co ciekawe, z rośliny tej można samodzielnie sporządzać odwar lub nalewkę. Taki specyfik ma zastosowanie zarówno profilaktyczne (np. podaje się go ludziom pracującym w oparach substancji chemicznych i napromieniowaniu), jak i jako środek wspomagający leczenie.

Na terenach Polski roślina ta występuje tylko w odmianie ostropest plamisty (Silybum marianum).

Ostropest plamisty na wątrobę

Sylimarina zawarta w nasionach z ostropestu jest składnikiem wielu leków na wątrobę. Z uwagi na swoje działanie przeciwzapalne, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek, ostropest ma niezwykle korzystny wpływ na jej kondycję i pracę: przede wszystkim chroni ją, odtruwa i pobudza zdolności regeneracyjne. Sylimarina zapobiega uszkodzeniom komórek wątroby, nie dopuszczając do łączenia się toksyn z ich powierzchnią.

Ostropest plamisty zastosowanieOstropest plamisty mielony

Nasiona ostropestu mają także zastosowanie w innych przypadkach: wykorzystywane są jego właściwości przeciwkrwotoczne, przeciwzakrzepowe, a także zdolność do wzmacniania ściany naczyń krwionośnych. Ostropest poprawia proces trawienia, korzystnie wpływając na zwiększanie wydzielanie soków trawiennych.

Ostropest plamisty mielony

Nasiona ostropestu, najlepiej po zmieleniu, można wykorzystać jako dodatek do sałatek, surówek i jako posypkę do kanapek. Korzystne dla naszego układu trawiennego działanie z pewnością zauważymy, gdy zmielony ostropest dodamy m.in. do pieczonego mięsa.

Olej z ostropestu – zastosowaniehttps://biooil.com.pl/k/olej-z-ostropestu/

Olej z ostropestu tłoczony na zimno doskonale nadaje się do sałatek, surówek (dodanie tłuszczu ma korzystny wpływ na przyswajanie witamin zawartych w warzywach) – ogólnie do potraw serwowanych na zimno.

W kosmetyce olej z ostropestu można wykorzystać do usuwania przebarwień na skórze (plamki wątrobowe oraz skutki nadmiernego nasłonecznienia). Olej z ostropestu także nawilża skórę i przyspiesza jej regenerację.

Zamów olej z ostropestu marki Laboratorium Biooil

CZYTAJ inne materiały o oleju z ostropestu i ostropeście: