Burgery z brokuła

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 100 g komosy ryżowej
  • 2 łyżeczki sezamu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • 2 łyżki mąki (orkiszowa, gryczana, z ciecierzycy)
  • łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • jajko
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Brokuł gotujemy na parze ok 5 minut. Komosę gotujemy w lekko słonej wodzie. Różyczki brokuła rozdrabniamy widelcem delikatnie – korzeń możemy zgnieść na papkę lub zetrzeć na tarce. Ugotowaną komosę dodajemy do brokuła, wsypujemy sezam i wbijamy jajko. Dodajemy przyprawę i mąkę. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym do uzyskania lekkiego zarumienienia.

Burgery warzywne podajemy z jogurtem 0%, świeżą sałatą oraz domową konfiturą z żurawiny lub czerwonej cebuli dla przełamania smaku. Pychotka!!!!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz