Burgery z brokuła
Składniki:
- 1 brokuł
- 100 g komosy ryżowej
- 2 łyżeczki sezamu
- szczypta gałki muszkatołowej
- czosnek (2-3 ząbki)
- 2 łyżki mąki (orkiszowa, gryczana, z ciecierzycy)
- łyżka oleju kokosowego do smażenia
- jajko
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuł gotujemy na parze ok 5 minut. Komosę gotujemy w lekko słonej wodzie. Różyczki brokuła rozdrabniamy widelcem delikatnie – korzeń możemy zgnieść na papkę lub zetrzeć na tarce. Ugotowaną komosę dodajemy do brokuła, wsypujemy sezam i wbijamy jajko. Dodajemy przyprawę i mąkę. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym do uzyskania lekkiego zarumienienia.
Burgery warzywne podajemy z jogurtem 0%, świeżą sałatą oraz domową konfiturą z żurawiny lub czerwonej cebuli dla przełamania smaku. Pychotka!!!!
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz