Chrupiące gofry kawowe

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 1,5 szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 jajo
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 3 łyżki zimnej esencji z kawy parzonej (mocnej)
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej)

Jajko rozkłóć z mlekiem i kawą i dwoma łyżeczkami oleju kokosowego. Dodaj ksylitol i mąkę  – całość ubij mikserem. Gofrownicę natłuść olejem kokosowym – nalewaj niewielką ilość ciasta i piecz zgodnie z zaleceniami producenta gofrownicy. Gofry podawaj samodzielnie lub z owocami, bitą śmietaną, dżemem, wiórkami czekolady etc.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz