Domowy majonez z olejem lnianym
- wersja z jajkiem
Składniki:
- 4 surowe żółtka
- szklanka oleju lnianego (ok. 250 ml)
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, odrobina cukru
- łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Jajka umyj i sparz. Oddziel białko od żółtek. Żółtka umieść w dużej misce i ucieraj aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dolewaj cienką stróżką olej lniany i ubijaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Opcjonalnie można dodać odrobinę musztardy dla bardziej wyrazistego smaku. Gotowy majonez doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawiamy do lodówki, by majonez się przegryzł. Podane proporcje umożliwią przygotowanie ok. 300 ml majonezu.
2. wersja wegańska
Składniki:
- 180 ml mleka sojowego
- 550 ml oleju lnianego
- 1 czubata łyżka musztardy
- 1 cytryna
- 3 łyżki octu
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżeczki syropu z agawy, miodu lub cukru pudru do wyboru
Przygotowanie:
Do blendera wlewamy mleko, ocet, sok wyciśnięty z cytryny, słód oraz sól – chwilę miksujemy. Cienkim strumieniem dolewamy olej przy ciągle chodzącym blenderze. Gdy olej się skończy, można skosztować czy majonez jest właściwie doprawiony. Taki majonez przechowujemy w lodówce przez kilkanaście dni.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz