Domowy majonez z olejem lnianym

  1. wersja z jajkiem

Składniki:

  • 4 surowe żółtka
  • szklanka oleju lnianego (ok. 250 ml)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Jajka umyj i sparz. Oddziel białko od żółtek. Żółtka umieść w dużej misce i ucieraj aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dolewaj cienką stróżką olej lniany i ubijaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Opcjonalnie można dodać odrobinę musztardy dla bardziej wyrazistego smaku. Gotowy majonez doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawiamy do lodówki, by majonez się przegryzł. Podane proporcje umożliwią przygotowanie ok. 300 ml majonezu.

2. wersja wegańska

Składniki:

  • 180 ml mleka sojowego
  • 550 ml oleju lnianego
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżeczki syropu z agawy, miodu lub cukru pudru do wyboru

Przygotowanie:

Do blendera wlewamy mleko, ocet, sok wyciśnięty z cytryny, słód oraz sól – chwilę miksujemy. Cienkim strumieniem dolewamy olej przy ciągle chodzącym blenderze. Gdy olej się skończy, można skosztować czy majonez jest właściwie doprawiony. Taki majonez przechowujemy w lodówce przez kilkanaście dni.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem lnianym, Sosy,dipy i pesto
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz