Sałatka śledziowa z majonezem lnianym

Składniki:

  • 6 dużych ugotowanych buraków
  • 4 duże ugotowane marchewki
  • 10 jajek
  • 3 cebule
  • 10 filetów śledziowych (matjasów)
  • majonez lniany

 

Przygotowanie:

Jajko umyj i sparz. Oddziel biało od żółtka. Żółtka umieść w dużej misie i ucieraj do uzyskania puszystej masy. Następnie dolewaj cienką stróżką olej lniany i ubijaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowy majonez doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawiamy do lodówki, by majonez się przegryzł. Podane proporcje umożliwią przygotowanie ok 300 ml majonezu.

Buraki ugotuj i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Marchewkę ugotuj i pokrój w drobne słupki lub również zetrzyj na tarce. Jaja ugotuj, obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Cebulkę obierz z łupiny, pokrój w kosteczkę. Filety przepłucz, pokrój w kostkę. Do przygotowania estetycznej sałatki niezbędny będzie pierścień kuchenny – możesz zrobić go z grubszego papieru pokrytego folią aluminiową. Na talerzu ustaw pierścień. Na dnie wyłóż warstwę śledzi, następnie cebulki, na którą nałóż cienką warstwę majonezu. Na majonez jajko pokrojone w drobne kawałki i kolejna warstwa majonezu. Na górną warstwę majonezu wędruje marchew, a na marchew buraczki.

Oczywiście tę samą sałatkę warstwową możesz też przygotować w dużym naczyniu, np. w szklanej misce, w której będzie się wspaniale prezentowała.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Potrawy rybne, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem lnianym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz