Sałatka śledziowa z majonezem lnianym
Składniki:
- 6 dużych ugotowanych buraków
- 4 duże ugotowane marchewki
- 10 jajek
- 3 cebule
- 10 filetów śledziowych (matjasów)
- majonez lniany
Przygotowanie:
Jajko umyj i sparz. Oddziel biało od żółtka. Żółtka umieść w dużej misie i ucieraj do uzyskania puszystej masy. Następnie dolewaj cienką stróżką olej lniany i ubijaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowy majonez doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawiamy do lodówki, by majonez się przegryzł. Podane proporcje umożliwią przygotowanie ok 300 ml majonezu.
Buraki ugotuj i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Marchewkę ugotuj i pokrój w drobne słupki lub również zetrzyj na tarce. Jaja ugotuj, obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Cebulkę obierz z łupiny, pokrój w kosteczkę. Filety przepłucz, pokrój w kostkę. Do przygotowania estetycznej sałatki niezbędny będzie pierścień kuchenny – możesz zrobić go z grubszego papieru pokrytego folią aluminiową. Na talerzu ustaw pierścień. Na dnie wyłóż warstwę śledzi, następnie cebulki, na którą nałóż cienką warstwę majonezu. Na majonez jajko pokrojone w drobne kawałki i kolejna warstwa majonezu. Na górną warstwę majonezu wędruje marchew, a na marchew buraczki.
Oczywiście tę samą sałatkę warstwową możesz też przygotować w dużym naczyniu, np. w szklanej misce, w której będzie się wspaniale prezentowała.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz