Kutia z ostropestem

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy (na kutię)
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżki ostropestu plamistego
  • suszone figi, rodzynki

Przygotowanie:

Pszenicę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem (2 cm ponad poziom ziaren) i odstawiamy na noc. Następnego dnia pszenicę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy 4 godziny (lub odrobinę krócej/dłużej – do uzyskania miękkości). Po ugotowaniu pszenicę należy dokładnie odsączyć, wypłukać, ponownie odsączyć i zostawić do ostygnięcia.

Mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy do napuchnięcia na przynajmniej 2 godziny. Gdy mak wchłonie mleko, masę makową przepuszczamy przynajmniej dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. W garnuszku rozpuszczamy miód, dodajemy do niego pszenicę, mak, pokruszone orzechy, migdały, ewentualne suszone owoce. Całość mieszamy i odkładamy do wystudzenia, na koniec dodajemy ostropest plamisty. Przechowujemy w lodówce.

 

Ostropest plamisty jest naturalnym źródłem sylimaryny, która odciąża wątrobę – warto więc ostropest przemycać do potraw ciężkostrawnych.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Desery, Przepisy bożonarodzeniowe, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz