Donuty z pieca

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 10 g drożdży
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 jaja
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito. W szklance z mlekiem rozpuszczamy drożdże i cukier. Wlewamy do mąki,
dodajemy olej, jaja. Zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy donuty – najpierw duże koło, a w kole
następnie mniejsze koło (dziurka). Donut powinien mieć grubość ok 1 cm (przed pieczeniem). Tak przygotowane pączki pieczemy 10-15 minut w piekarniku o temperaturze ok. 180 stopni. Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem, udekorować czekoladą lub przygotować zdrową miodowo jogurtową glazurę. Można też wsuwać je bez niczego!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz