Donuty z pieca
Składniki:
- 500 g mąki
- 10 g drożdży
- 50 g oleju kokosowego
- 2 jaja
- ¾ szklanki letniego mleka
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. W szklance z mlekiem rozpuszczamy drożdże i cukier. Wlewamy do mąki,
dodajemy olej, jaja. Zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy donuty – najpierw duże koło, a w kole
następnie mniejsze koło (dziurka). Donut powinien mieć grubość ok 1 cm (przed pieczeniem). Tak przygotowane pączki pieczemy 10-15 minut w piekarniku o temperaturze ok. 180 stopni. Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem, udekorować czekoladą lub przygotować zdrową miodowo jogurtową glazurę. Można też wsuwać je bez niczego!
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz