Mandazi z Zanzibaru

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 jajo
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę połącz z drożdżami, cukrem, solą, cynamonem i kardamonem – wymieszaj. Następnie dodaj wodę,
mleczko kokosowe, jajko. Całość wymieszaj i dokładnie wyrób ręcznie lub mikserem. Gotową masę
uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin. Z gotowego wyrośniętego ciasta wycinaj trójkąty – smaż w rozgrzanym oleju kokosowym do zarumienienia. Podawaj ze zmielonym na puder
ksylitolem i dowolnym dodatkiem: jogurtem, dżemem owocowym, sosem czekoladowym.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz