Mandazi z Zanzibaru
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1/3 szklanki cukru szczypta soli
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 jajo
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę połącz z drożdżami, cukrem, solą, cynamonem i kardamonem – wymieszaj. Następnie dodaj wodę,
mleczko kokosowe, jajko. Całość wymieszaj i dokładnie wyrób ręcznie lub mikserem. Gotową masę
uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin. Z gotowego wyrośniętego ciasta wycinaj trójkąty – smaż w rozgrzanym oleju kokosowym do zarumienienia. Podawaj ze zmielonym na puder
ksylitolem i dowolnym dodatkiem: jogurtem, dżemem owocowym, sosem czekoladowym.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz