Vada z Indii

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli urad dal lub soczewicy moong dal
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 papryczka chilli zielona
  • 1 cebulka
  • łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pestki dyni, nasiona sezamu
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę/soczewicę moczymy co najmniej 3-4 godziny, a następnie blendujemy na gładką masę razem z imbirem. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, papryczkę chilli, przyprawy, pestki – mieszamy masę energicznie. Ciasto ma właściwą konsystencję, jeśli pływa po powierzchni wody i nie zmienia kształtu. Pikantne wytrawne pączki indyjskie smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym Odsączamy po smażeniu na ręcznikach papierowych.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz