Bułeczka a’la Ciabatta

ZACZYN:

  • 10 g drożdży świeżych
  • 300 ml letniej wody
  • 260 g mąki pszennej

CIASTO:

  • 10 g drożdży
  • 45 ml letniego mleka
  • 300 ml wody
  • 45 ml oliwy
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • duża garść pestek dyni

Drożdże na zaczyn rozpuść w części letniej wody – dodaj do mąki, dolej resztę wody i wymieszaj, by uzyskać masę jednolitej konsystencji. Przykryj ściereczką na kilka-kilkanaście godzin by zaczyn popracował (najlepiej na 10 h).

W wysokim naczyniu wymieszaj drożdże z mlekiem. Dodaj zrobiony wcześniej zaczyn, wodę, oliwę i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i sól oraz pestki dyni (możesz dodać również inne nasionka) – możesz zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto powinno być sprężyste i powinno bez trudu odchodzić od ścian naczynia – wówczas jest gotowe. Tak przygotowane pozostaw na 2 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.

Z ciasta formuj bułeczki w takim kształcie, na jaki masz ochotę. Mogą być okrągłe, podłużne, kwadratowe, nieregularne. Po uformowaniu obsyp mąką i odstaw już na blasze na kolejne 20 minut, aby bułeczki urosły. Piecz w temperaturze około 220 stopni przez 25-35 minut do uzyskania pięknego jasno złotego koloru.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Pieczywo domowe, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz