Tarta z pomarańczami

Składniki ciasta:

 

Składniki nadzienia:

  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/3 szklanki śmietany kremowej
  • 2 duże pomarańcze

Zagniatamy ciasto  ze składników w temperaturze pokojowej – ciastem wykładamy formę na tartę i nakłuwamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto pieczemy  w temperaturze 190 stopni około 30 minut.

W misie połącz śmietanę z sokiem, ksylitolem, żółtkiem i jajami. Ubitą gęstą masę wylej na podpieczony spód, a następnie poukładaj plastry pomarańczy (jeśli zostawisz skórę, dokładnie je umyj). Piecz tartę z masą ok. 15 minut, następnie zgaś piekarnik i zostaw tartę do ostygnięcia.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne, Przepisy wielkanocne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz