Tarta z pomarańczami
Składniki ciasta:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- łyżka ksylitolu
- 10 dkg oleju kokosowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki nadzienia:
- 2 jaja
- 1 żółtko
- sok z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/3 szklanki śmietany kremowej
- 2 duże pomarańcze
Zagniatamy ciasto ze składników w temperaturze pokojowej – ciastem wykładamy formę na tartę i nakłuwamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut.
W misie połącz śmietanę z sokiem, ksylitolem, żółtkiem i jajami. Ubitą gęstą masę wylej na podpieczony spód, a następnie poukładaj plastry pomarańczy (jeśli zostawisz skórę, dokładnie je umyj). Piecz tartę z masą ok. 15 minut, następnie zgaś piekarnik i zostaw tartę do ostygnięcia.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz