Dyniowe kopytka z olejem lnianym bazyliowym
Kopytka to potrawa zapomniana, coraz rzadziej przygotowywana w naszych kuchniach. Zdrowsza wersja kopytek może pojawić się w naszym menu od czasu do czasu. My proponujemy dyniową wersję tej popularnej mącznej potrawy.
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 600 g puree z dyni
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 3 łyżki tapioki
- odrobina soli, imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu
- 2 jaja
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie miażdżymy na puree. Dynię myjemy, obieramy z łupiny i pieczemy w piekarniku do uzyskania miękkości. Miękką dynię widelcem rozbijamy na puree. Do miski wkładamy przestudzone ziemniaki oraz puree dyniowe. Dodajemy mąki, jajka i przyprawy. Całość ręką wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy formujemy „wałeczek” o grubości 1-2 cm. Z wałeczka odcinamy niewielkiej wielkości kluseczki i widelcem formujemy je w kształt gnocchi. Kopytka należy gotować kilka minut – od momentu wypłynięcia na wierz należy gotować je jeszcze około 60 sekund. Kopytka rewelacyjnie smakują z olejem lnianym z olejem z czarnuszki o smaku bazyliowym i świeżo mielonym pieprzem.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz