Faworki / Chrusty z pieca
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 45 gram oleju kokosowego
- szczypta soli
- do dekoracji mielony ksylitol
Przygotowanie:
Połącz na stolnicy lub w misce mąkę, żółtka, śmietanę, olej kokosowy w letniej temperaturze, sól. Wyrób gładkie ciasto, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je cienko i wytnij prostokąty (z pomocą radełka lub noża). Po środku każdego prostokąta natnij dziurkę i przełóż jeden bok ciastka przez dziurkę – powstanie piękny faworek (chrust). Możesz też wyciąć kształt wydłużonego rombu i podobnie, przeciągnąć jeden bok przez dziurkę w rombie. Ciastka należy piec przez 10 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Jeżeli lubisz, możesz ciastka oprószyć po ostygnięciu cukrem pudrem.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz