Faworki / Chrusty z pieca

Opublikowano:
Rewelacyjne faworki, czyli chrusty

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 45 gram oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • do dekoracji mielony ksylitol

Przygotowanie:

Połącz na stolnicy lub w misce mąkę, żółtka, śmietanę, olej kokosowy w letniej temperaturze, sól. Wyrób gładkie ciasto, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je cienko i wytnij prostokąty (z pomocą radełka lub noża). Po środku każdego prostokąta natnij dziurkę i przełóż jeden bok ciastka przez dziurkę – powstanie piękny faworek (chrust). Możesz też wyciąć kształt wydłużonego rombu i podobnie, przeciągnąć jeden bok przez dziurkę w rombie. Ciastka należy piec przez 10 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Jeżeli lubisz, możesz ciastka oprószyć po ostygnięciu cukrem pudrem.