Pączki smażone w oleju kokosowym

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 1 jajo
  • 50 ml wody
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g oleju kokosowego do ciasta + 350-500 ml do smażenia
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka rumu (można pominąć)

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. W wysokim naczyniu przygotowujemy rozczyn: drożdże, mleko i cukier. Gotowy rozczyn przelewamy do mąki, dodajemy olej, jaja, cukier, rum. Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto powinno odpoczywać około 1,5 godziny.
Po tym czasie formujemy z części ciasta kulę, a następnie odrywamy mniejsze fragmenty i formujemy małe pączki. Pączki odkładamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Smażymy w głębokim tłuszczu kilka minut z obu stron – będzie wyraźnie widać, że pączki są gotowe. Po upieczeniu można je nadziać dżemem, marmoladą, czekoladą lub dowolnym nadzieniem. Można też zjadać bez nadzienia 🙂

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz