Lokma – tureckie pączki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 16 g drożdży świeżych
  • jajo
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia
  • syrop owocowy do podania

Przygotowanie:

W misie miksera umieszczamy mąkę, jajo, sól. Dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn (drożdże,
letnia woda, cukier) i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto będzie gładkie, miękkie, przykrywamy je ręczniczkiem lub folią i pozostawiamy do zdwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta formujemy maleńkie kuleczki – smażymy na gorącym oleju kokosowym – dosłownie chwilę, do uzyskania złotego koloru. Odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy z syropem cytrynowym (gorąca woda, sok z cytryny, ksylitol).

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz