Lokma – tureckie pączki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 ml wody
- 16 g drożdży świeżych
- jajo
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
- syrop owocowy do podania
Przygotowanie:
W misie miksera umieszczamy mąkę, jajo, sól. Dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn (drożdże,
letnia woda, cukier) i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto będzie gładkie, miękkie, przykrywamy je ręczniczkiem lub folią i pozostawiamy do zdwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta formujemy maleńkie kuleczki – smażymy na gorącym oleju kokosowym – dosłownie chwilę, do uzyskania złotego koloru. Odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy z syropem cytrynowym (gorąca woda, sok z cytryny, ksylitol).
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz