Sufganiyot czyli izraelskie pączki

Składniki:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 3 łyżki letniej lub ciepłej wody
  • 3 i pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 2 żółtka (dodatkowo)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pół łyżeczki soli
  • 120 g oleju kokosowego (do ciasta)
  • olej kokosowy do smażenia
  • marmolada i ksylitol do podania

Przygotowanie:

W misie miksera połączyć drożdże z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i wodą – odstawić aby zaczyn popracował. Następnie dodać jajo, żółtka, mleko, ocet, sól, resztę cukru i mąki – wyrabiać do uzyskania względnie zwartej konsystencji – następnie dodaj małymi partiami olej kokosowy i cały czas wyrabiaj. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę, podsyp mąką i zagnieć kulę. Następnie pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia (na ok. 60 minut). Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm, wycinaj kółka – pozostaw kolejny raz do wyrośnięcia na 45 minut. Pączki smaż na rozgrzanym oleju kokosowym przez
kilka minut – następnie odsączaj na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe posyp obficie mielonym ksylitolem, a następnie faszeruj od góry marmoladą (najlepsza będzie figowa).

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz