Sufganiyot czyli izraelskie pączki
Składniki:
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 3 łyżki letniej lub ciepłej wody
- 3 i pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajo
- 2 żółtka (dodatkowo)
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pół łyżeczki soli
- 120 g oleju kokosowego (do ciasta)
- olej kokosowy do smażenia
- marmolada i ksylitol do podania
Przygotowanie:
W misie miksera połączyć drożdże z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i wodą – odstawić aby zaczyn popracował. Następnie dodać jajo, żółtka, mleko, ocet, sól, resztę cukru i mąki – wyrabiać do uzyskania względnie zwartej konsystencji – następnie dodaj małymi partiami olej kokosowy i cały czas wyrabiaj. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę, podsyp mąką i zagnieć kulę. Następnie pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia (na ok. 60 minut). Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm, wycinaj kółka – pozostaw kolejny raz do wyrośnięcia na 45 minut. Pączki smaż na rozgrzanym oleju kokosowym przez
kilka minut – następnie odsączaj na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe posyp obficie mielonym ksylitolem, a następnie faszeruj od góry marmoladą (najlepsza będzie figowa).
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz