Zeppole
Składniki na ciasto:
- 300 ml wody
- 250 g mąki pszennej
- 120 g oleju kokosowego
- 6 jajek
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 500 ml mleka
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 żółtka
- 50 g mąki pszennej
- 100 g ksylitolu
- do ozdoby – wiśnie z syropu
Przygotowanie:
CIASTO: W garnuszku zagotuj wodę z olejem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsyp mąkę, zdejmuj z ognia i energicznie mieszaj. Przestudź, a następnie miksuj mikserem wbijając po kolei jajka – ciasto będzie gotowe gdy będzie jednolitej elastycznej konsystencji. Wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z pomocą specjalnej szprycy do ciasta. Formuj okrągłe, ok, 6-8 cm placuszki. Piecz 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
KREM: W garnku zagotuj mleko z ekstraktem. W międzyczasie utrzyj ksylitol z żółtkami na białą masę – dodaj mąkę i zmiksuj na pastę. Przygotowaną pastę wlej do ugotowanego mleka, następnie postaw na palnik i zagotuj cały czas mieszając. Upieczone ciastka faszeruj kremem budyniowym przy użyciu szprycy lub rękawa cukierniczego. Oprósz obficie cukrem pudrem i ozdób wisienką z zalewy.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz