Zeppole

Składniki na ciasto:

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 żółtka
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g ksylitolu
  • do ozdoby – wiśnie z syropu

Przygotowanie:

CIASTO: W garnuszku zagotuj wodę z olejem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsyp mąkę, zdejmuj z ognia i energicznie mieszaj. Przestudź, a następnie miksuj mikserem wbijając po kolei jajka – ciasto będzie gotowe gdy będzie jednolitej elastycznej konsystencji. Wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z pomocą specjalnej szprycy do ciasta. Formuj okrągłe, ok, 6-8 cm placuszki. Piecz 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
KREM: W garnku zagotuj mleko z ekstraktem. W międzyczasie utrzyj ksylitol z żółtkami na białą masę – dodaj mąkę i zmiksuj na pastę. Przygotowaną pastę wlej do ugotowanego mleka, następnie postaw na palnik i zagotuj cały czas mieszając. Upieczone ciastka faszeruj kremem budyniowym przy użyciu szprycy lub rękawa cukierniczego. Oprósz obficie cukrem pudrem i ozdób wisienką z zalewy.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz