Oponki orkiszowe

Składniki:

  • 1000 g mąki orkiszowej białej
  • 1 kg twarogu
  • 200 g ksylitolu zmielonego maszynką do cukru
  • 8 żółtek
  • 3 łyżeczki sody
  • 330 ml jogurtu naturalnego
  • 30 ml spirytusu lub 2 łyżki octu
  • olej kokosowy do smażenia

Twaróg dwukrotnie mielimy przez maszynkę. Na stolnicy łączymy mąkę, ksylitol, sodę. Następnie dodajemy twaróg, żółtka, jogurt, spirytus (ocet). Zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta rozwałkowujemy placek grubości około 1,5-2 cm i wykrawamy oponki. Smażymy na głębokim tłuszczu (najlepiej na oleju kokosowym) – po usmażeniu na złocisty kolor odsączamy na ręcznikach papierowych. Posypujemy
mielonym ksylitolem.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz