Oponki orkiszowe
Składniki:
- 1000 g mąki orkiszowej białej
- 1 kg twarogu
- 200 g ksylitolu zmielonego maszynką do cukru
- 8 żółtek
- 3 łyżeczki sody
- 330 ml jogurtu naturalnego
- 30 ml spirytusu lub 2 łyżki octu
- olej kokosowy do smażenia
Twaróg dwukrotnie mielimy przez maszynkę. Na stolnicy łączymy mąkę, ksylitol, sodę. Następnie dodajemy twaróg, żółtka, jogurt, spirytus (ocet). Zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta rozwałkowujemy placek grubości około 1,5-2 cm i wykrawamy oponki. Smażymy na głębokim tłuszczu (najlepiej na oleju kokosowym) – po usmażeniu na złocisty kolor odsączamy na ręcznikach papierowych. Posypujemy
mielonym ksylitolem.
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz