Gryczano bananowe placki na oleju kokosowym
Składniki na około 12-15 sztuk
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (kaszę przygotowujemy dzień wcześniej)
- 2 dojrzałe banany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej kokosowy
Przygotowanie
Kaszę należy zalać wodą i schować do lodówki na przynajmniej 6 godzin – najlepiej na całą noc. Na następny dzień, tuż przed przygotowywaniem placków, odcedzamy kaszę i płuczemy – kasza napęczniała i wytworzyła śluz, który trzeba przepłukać.
Opłukaną kaszę przerzucamy do misy blendera, dodajemy banany, cynamon i proszek do pieczenia – całość blendujemy na gładką masę. Gryczane pankejki smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podajemy ze świeżymi owocami 🙂
Do przygotowania tego przepisu użyto oleju kokosowego Laboratorium Biooil. Możesz kupić go w naszym sklepie:
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz