Gryczano bananowe placki na oleju kokosowym

Składniki na około 12-15 sztuk

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (kaszę przygotowujemy dzień wcześniej)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej kokosowy

Przygotowanie

Kaszę należy zalać wodą i schować do lodówki na przynajmniej 6 godzin – najlepiej na całą noc. Na następny dzień, tuż przed przygotowywaniem placków, odcedzamy kaszę i płuczemy – kasza napęczniała i wytworzyła śluz, który trzeba przepłukać.

Opłukaną kaszę przerzucamy do misy blendera, dodajemy banany, cynamon i proszek do pieczenia – całość blendujemy na gładką masę. Gryczane pankejki smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podajemy ze świeżymi owocami 🙂

Do przygotowania tego przepisu użyto oleju kokosowego Laboratorium Biooil. Możesz kupić go w naszym sklepie:

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Naleśniki i placki, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz