Krem z buraka z imbirem i jogurtem

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki (spory)
  • kawałek selera w korzeniu lub zielona nać
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 6 dużych buraków
  • mała cebula
  • 1,75 l wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ksylitolu
  • szczypta pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka oleju kokosowego
  • nasiona do podania
  • jogurt naturalny do podania
  • natka pietruszki do podania

 

Warzywa obierz i pokrój na drobne części. Cebulę pokrój w kostkę. Buraki ugotuj w łupinach osobno, by nie straciły koloru. W garnuszku rozpuść olej kokosowy – wrzuć cebulę i podsmaż. Dorzuć pokrojone warzywa (poza burakami, czosnkiem i imbirem), wymieszaj i duś 2-3 minutki. Zalej wodą. Dodaj sól, cukier i pieprz. Gotuj ok 20 minut pod przykryciem. Na koniec dodaj czosnek w plastrach i świeży imbir w plastrach lub potarkowany. Buraki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy – razem zagotuj. Zupę zblenduj na gładki krem. W zależności od preferencji możesz dodać więcej wody lub podgotować chwilę, by wyparowało trochę wody.

Zupę podawaj z kleksem jogurtu naturalnego, nasionami dyni i czarnuszki. Wspaniałym towarzystwem będzie również natka świeżej pietruszki. Smacznego!

 

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz