Krem z buraka z imbirem i jogurtem
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki (spory)
- kawałek selera w korzeniu lub zielona nać
- 3 cm kawałek imbiru
- 6 dużych buraków
- mała cebula
- 1,75 l wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka ksylitolu
- szczypta pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- łyżka oleju kokosowego
- nasiona do podania
- jogurt naturalny do podania
- natka pietruszki do podania
Warzywa obierz i pokrój na drobne części. Cebulę pokrój w kostkę. Buraki ugotuj w łupinach osobno, by nie straciły koloru. W garnuszku rozpuść olej kokosowy – wrzuć cebulę i podsmaż. Dorzuć pokrojone warzywa (poza burakami, czosnkiem i imbirem), wymieszaj i duś 2-3 minutki. Zalej wodą. Dodaj sól, cukier i pieprz. Gotuj ok 20 minut pod przykryciem. Na koniec dodaj czosnek w plastrach i świeży imbir w plastrach lub potarkowany. Buraki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy – razem zagotuj. Zupę zblenduj na gładki krem. W zależności od preferencji możesz dodać więcej wody lub podgotować chwilę, by wyparowało trochę wody.
Zupę podawaj z kleksem jogurtu naturalnego, nasionami dyni i czarnuszki. Wspaniałym towarzystwem będzie również natka świeżej pietruszki. Smacznego!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz