Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Opublikowano:
Pierogi z kaszą gryczaną białą i grzybami podawane z olejem konopnym

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajo
  • ciepła woda
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2 szklanki białej kaszy gryczanej (może być też ciemna, palona)
  • 1 szklanka grzybów (mrożone lub suszone)
  • 3 cebule
  • jajko
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz, tymianek
  • olej konopny do podania

Przygotowanie:

Ugotuj grzyby (jeśli są mrożone, odmróź i ugotuj, suszone namocz i ugotuj). Pokrój na mniejsze cząstki lub jeśli wolisz, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju kokosowym – dodaj grzyby i podsmaż. W międzyczasie ugotuj aldente kaszę gryczaną, którą dodasz do cebuli z grzybami. Przypraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem do smaku.

W dużej misce przygotuj ciasto – wsyp mąkę, dodaj sól, wbij jajo i zalej bardzo ciepłą wodą – wyrabiaj ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Jeśli będzie trzeba, dodaj wody lub mąki. Ciasto jest gotowe, gdy ładnie odchodzi od miski i rąk.

Formuj pierogi zgodnie z preferencjami Twoich gości. Pierogi podawaj ze szczypiorkiem, cebulką i/lub olejem konopnym – pierogi podawane z olejem konopnym to przysmak naszych babć, który powoli wraca do łask.