Lizaki z ksylitolu

Składniki

  • ksylitol (ok.150 g)
  • woda (ok. 50 ml)
  • konfitura owocowa (ok. 50 g) lub sok owocowy o głębokim smaku, np. malinowy lub wiśniowy

Zagotuj wodę z ksylitolem – gotuj do pojawienia się dymka – następnie dodajemy konfiturę lub sok i gotujemy jeszcze 2 minuty. Masę mieszamy wyłącznie drewnianą rózgą. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek – do masy wkładamy patyczki (najlepsze będą drewniane, ale można wykorzystać również plastikowe odporne na wysokie temperatury – do kupienia w sklepach cukierniczych i dobrze zaopatrzonych marketach). Uwaga! Masa nie może być wlewana do plastiku, ponieważ go rozpuści. Lizaki to przekąska, po którą chętnie sięgną dzieci, ale i dorośli – zwłaszcza, jeśli będą wykonane z naturalnych składników.

 

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Desery, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz