Mus z ryby i twarogu
- 350 g filetów z dowolnej ryby (w naszym przypadku łosoś)
- 200 g twarogu
- 2 łyżki skórek z cytryny drobno startej
- olej lniany cytrynowy – 2 łyżki
- szczypta soli
- do podania: jaja i grzanki oraz świeżo mielony pieprz
Przygotowanie musu rozpoczynamy od ugotowania filetów rybnych – gotujemy je kilkanaście minut lub parujemy w parowarze. Można je też upiec w naczyniu żaroodpornym bez tłuszczu i bez przypraw. Ugotowaną/uparowaną/upieczoną rybę pozostawiamy do schłodzenia – gdy jest już zimna, wkładamy filet do blendera, dodajemy twaróg, skórkę cytryny, sól i olej. Blendujemy na gładki mus – schładzamy. Podajemy mocno schłodzony (nabierze sztywniejszej konsystencji pasztetu), na grzance – przed podaniem obficie posypujemy świeżym pieprzem i odrobiną skórki cytrynowej.
Przechowywać w lodówce.
Laboratorium Biooil
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz