Mus z ryby i twarogu

Opublikowano:
Mus rybno-twarogowy
  • 350 g filetów z dowolnej ryby (w naszym przypadku łosoś)
  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki skórek z cytryny drobno startej
  • olej lniany cytrynowy – 2 łyżki
  • szczypta soli
  • do podania: jaja i grzanki oraz świeżo mielony pieprz

Przygotowanie musu rozpoczynamy od ugotowania filetów rybnych – gotujemy je kilkanaście minut lub parujemy w parowarze. Można je też upiec w naczyniu żaroodpornym bez tłuszczu i bez przypraw.  Ugotowaną/uparowaną/upieczoną rybę  pozostawiamy do schłodzenia – gdy jest już zimna, wkładamy filet do blendera, dodajemy twaróg, skórkę  cytryny, sól i olej. Blendujemy na gładki mus – schładzamy. Podajemy mocno schłodzony (nabierze sztywniejszej konsystencji pasztetu), na grzance – przed podaniem obficie posypujemy świeżym pieprzem i odrobiną skórki cytrynowej.

Przechowywać w lodówce.