Ekspresowe ciasto czekoladowe

To prawdziwe ciasto „na ostatnią chwilę” – niemal wszyscy uwielbiają smak czekolady, więc jeśli sernik nie wyszedł albo po prostu zapomniano  o cieście – ten przepis uratuje Wasze święta (i nie tylko!).

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (można wymienić 2/3 pszennej i 1/3 innej, np. orkiszowej)
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 160 g oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 1/2 szklanki ksylitolu (można zastąpić 1 szklanką cukru)
  • 3 duże łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • zmielony na puder ksylitol do ozdoby

Wszystkie składniki tzw. „suche”  (poza ksylitolem) umieszczamy w jednej misce. W rondelku rozpuszczamy olej i mleko. Uwaga – nie doprowadzamy do wrzenia. Do ciepłego płynu wkruszamy czekoladę i mieszamy (warto wybrać dobrej jakości czekoladę, o zawartości kakao minimum 60% – im większa zawartość kakao, tym lepiej). Taką masę zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie ubijamy jaja z ksylitolem na puszystą masę. Gdy czekoladowo-mleczna masa ostygnie, wlewamy ją powoli do misy z puszystą masą jajeczną z ksylitolem. Dokładnie ubijamy – w ostatnim kroku dosypujemy suche składniki i miksujemy na jednolitą masę.

Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół), do tzw. suchego patyczka. Ciasto jest pyszne – głębokie, esencjonalne, po prostu bajeczne w smaku!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy bożonarodzeniowe, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz