Ekspresowe ciasto czekoladowe
To prawdziwe ciasto „na ostatnią chwilę” – niemal wszyscy uwielbiają smak czekolady, więc jeśli sernik nie wyszedł albo po prostu zapomniano o cieście – ten przepis uratuje Wasze święta (i nie tylko!).
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (można wymienić 2/3 pszennej i 1/3 innej, np. orkiszowej)
- 180 g gorzkiej czekolady
- 160 g oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 5 jajek (rozmiar M)
- 1/2 szklanki ksylitolu (można zastąpić 1 szklanką cukru)
- 3 duże łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- zmielony na puder ksylitol do ozdoby
Wszystkie składniki tzw. „suche” (poza ksylitolem) umieszczamy w jednej misce. W rondelku rozpuszczamy olej i mleko. Uwaga – nie doprowadzamy do wrzenia. Do ciepłego płynu wkruszamy czekoladę i mieszamy (warto wybrać dobrej jakości czekoladę, o zawartości kakao minimum 60% – im większa zawartość kakao, tym lepiej). Taką masę zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie ubijamy jaja z ksylitolem na puszystą masę. Gdy czekoladowo-mleczna masa ostygnie, wlewamy ją powoli do misy z puszystą masą jajeczną z ksylitolem. Dokładnie ubijamy – w ostatnim kroku dosypujemy suche składniki i miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół), do tzw. suchego patyczka. Ciasto jest pyszne – głębokie, esencjonalne, po prostu bajeczne w smaku!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz