Naleśniki orkiszowe z pastą budwigową

Opublikowano:
Naleśniki orkiszowe

Składniki:

Naleśniki orkiszowe – składniki na ciasto:

  • 100 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • odrobina cynamonu
  • 2 jaja
  • 300 ml mleka lub wody
  • łyżka oleju kokosowego

Pasta budwigowa – z czego przygotować:

  • 250 g chudego sera
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2-6 łyżek oleju lnianego (profilaktyka 2-3, 3-6 terapeutycznie) cytrynowego
  • opcjonalnie: łyżka miodu lub łyżeczka ksylitolu

Przygotowanie naleśników orkiszowych:

Twaróg zmiksuj z jogurtem i olejem lnianym  – opcjonalnie jeśli chcesz, by pasta była słodka, dodaj miód lub ksylitol. Pasta będzie gotowa w momencie uzyskania idealnie gładkiej kremowej emulsji.

Ciasto na naleśniki przygotuj w wysokiej misce – połącz wszystkie mokre składniki, dodaj suche składniki. Smaż na oleju kokosowym. Gotowe naleśniki przełóż pastą budwigową. Podawaj z dużą ilością świeżych owoców.