Naleśniki orkiszowe z pastą budwigową
Składniki:
Naleśniki orkiszowe – składniki na ciasto:
- 100 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ksylitolu
- odrobina cynamonu
- 2 jaja
- 300 ml mleka lub wody
- łyżka oleju kokosowego
Pasta budwigowa – z czego przygotować:
- 250 g chudego sera
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2-6 łyżek oleju lnianego (profilaktyka 2-3, 3-6 terapeutycznie) cytrynowego
- opcjonalnie: łyżka miodu lub łyżeczka ksylitolu
Przygotowanie naleśników orkiszowych:
Twaróg zmiksuj z jogurtem i olejem lnianym – opcjonalnie jeśli chcesz, by pasta była słodka, dodaj miód lub ksylitol. Pasta będzie gotowa w momencie uzyskania idealnie gładkiej kremowej emulsji.
Ciasto na naleśniki przygotuj w wysokiej misce – połącz wszystkie mokre składniki, dodaj suche składniki. Smaż na oleju kokosowym. Gotowe naleśniki przełóż pastą budwigową. Podawaj z dużą ilością świeżych owoców.
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz