Bułki dyniowe

Szukasz pomysłu na zdrowe, smaczne i ciekawe pieczyw, którym urozmaicisz śniadanie lub kolację? Sprawdź nasz przepisz na pyszne bułeczki dyniowe! Posmakują każdemu – i małemu i dużemu!

 

Składniki na bułki dyniowe:

Na zaczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru (do zaczynu)
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki mąki (pszennej)

 

Na ciasto zasadnicze:

  • 400 g mąki pszennej (można wymieszać 50/50 pełnoziarnistej ze zwykłą)
  • 150 g pure z pieczonej dyni
  • jajko (1 większe lub 2 mniejsze)
  • łyżeczka soli
  • łuskane pestki dyni (100 g)

W pierwszym etapie przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mleko i mąkę- odstawiamy, aż zacznie „pracować”.

W dużej (głębokiej) misie umieszczamy wszystkie składniki na ciasto – dodajemy pracujący zaczyn. Wyrabiamy – w razie konieczności podlewamy wodą lub podsypujemy mąką (do uzyskania dobrej konsystencji). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia – przykrywamy bawełnianą ściereczką. Po wyrośnięciu formujemy bułeczki – przed pieczeniem bułki obficie skrapiamy wodą lub rozkłóconym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 15-20 minut w wysokiej temperaturze 200 stopni, a kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Kanapki, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz