Bułki dyniowe
Szukasz pomysłu na zdrowe, smaczne i ciekawe pieczyw, którym urozmaicisz śniadanie lub kolację? Sprawdź nasz przepisz na pyszne bułeczki dyniowe! Posmakują każdemu – i małemu i dużemu!
Składniki na bułki dyniowe:
Na zaczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru (do zaczynu)
- 50 ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczki mąki (pszennej)
Na ciasto zasadnicze:
- 400 g mąki pszennej (można wymieszać 50/50 pełnoziarnistej ze zwykłą)
- 150 g pure z pieczonej dyni
- jajko (1 większe lub 2 mniejsze)
- łyżeczka soli
- łuskane pestki dyni (100 g)
W pierwszym etapie przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mleko i mąkę- odstawiamy, aż zacznie „pracować”.
W dużej (głębokiej) misie umieszczamy wszystkie składniki na ciasto – dodajemy pracujący zaczyn. Wyrabiamy – w razie konieczności podlewamy wodą lub podsypujemy mąką (do uzyskania dobrej konsystencji). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia – przykrywamy bawełnianą ściereczką. Po wyrośnięciu formujemy bułeczki – przed pieczeniem bułki obficie skrapiamy wodą lub rozkłóconym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 15-20 minut w wysokiej temperaturze 200 stopni, a kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz