Co nieco o kapsaicynie
Kapsaicyna to…
… nic innego jak organiczny związek chemiczny, odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki.
Rozgryzasz paprykę chili lub habanero i czujesz charakterystyczny żar na języku – to właśnie moment, w którym uwalnia się kapsaicyna. Działając na receptory bólu sprawia, że przekazują one do mózgu sygnały, odbierane jako wrażenie gorąca i ból. A jednak ten ostry smak ukrywa dobroczynne właściwości.
W 1846 r. kapsaicynę wyodrębnił i zbadał amerykański chemik L.T. Thresh. Początkowo stosowano ją w Ameryce w kuracjach odchudzających, ponieważ kapsaicyna podkręca metabolizm, a co za tym idzie – przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Teraz, dzięki badaniom naukowym powszechnie wiadomo, że kapsaicyna także łagodzi ból, działa przeciwbakteryjnie, stosowana w odpowiednich ilościach łagodzi skutki dolegliwości choroby wrzodowej żołądka, a także obniża ciśnienie tętnicze krwi. Ponieważ kapsaicyna ma zdolności redukowania stresu oksydacyjnego, śmiało możemy zaliczyć ją do grona naturalnych przeciwutleniaczy.
Olej lniany na odchudzanie?%27%20fill-opacity%3D%27.5%27%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23cf3e30%22%20fill-opacity%3D%22.5%22%20rx%3D%221%22%20ry%3D%221%22%20transform%3D%22rotate(81.9%2052.8%20204.9)%20scale(64.50947%20156.80218)%22%2F%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23e9ffff%22%20fill-opacity%3D%22.5%22%20rx%3D%221%22%20ry%3D%221%22%20transform%3D%22rotate(113.7%20225.1%20246.3)%20scale(457.32491%20114.20009)%22%2F%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23edffff%22%20fill-opacity%3D%22.5%22%20rx%3D%221%22%20ry%3D%221%22%20transform%3D%22rotate(158.4%2037.4%2022.6)%20scale(354.40546%2055.56458)%22%2F%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23d74631%22%20fill-opacity%3D%22.5%22%20rx%3D%221%22%20ry%3D%221%22%20transform%3D%22matrix(3.7116%2033.49805%20-101.63533%2011.26123%20252.3%20125.4)%22%2F%3E%3C%2Fg%3E%3C%2Fsvg%3E)
Brzmi co najmniej dziwnie, chyba że… mówimy o oleju lnianym z kapsaicyną. Wiadomo, że niekomfortowe odczucia związane ze spożyciem kapsaicyny można złagodzić równoczesnym spożyciem ciekłego tłuszczu, najlepiej roślinnego (nie radzimy zapijać kapsaicyny wodą, ponieważ nie rozpuszcza ona tej substancji i tym samym potęguje nieprzyjemne odczucia). Poza tym, olej lniany – zwłaszcza wysokolinolenowy, z zawartością kwasów Omega 3 na poziomie powyżej 50% – ma dla naszego organizmu niezwykle dobroczynne działanie: NNKT z tej grupy mają istotne znaczenie dla funkcjonowania organizmu. Stanowią między innymi wparcie dla układu nerwowego, krwionośnego, a także regulują poziom cholesterolu we krwi.
Olej lniany z kapsaicyną
Taka kombinacja smakowa jest gwarancją, że produkt spełni swoje zadanie związane z przyspieszeniem metabolizmu, a ponadto jego spożycie będzie mniej szokujące dla naszych receptorów smaku, a tym bardziej – bólu.
Trzeba jednak pamiętać, że – ze względu na kwasy tłuszczowe Omega 3 – powinien być przechowywany w warunkach chłodniczych i wykorzystywany wyłącznie do potraw na zimno. Co ciekawe – można taki produkt stosować zarówno w codziennej diecie, jak i użyć do zabiegów antycellulitowych na skórę. W naszej ofercie proponujemy olej lniany z kapsaicyną w dwóch stopniach ostrości.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz