Opublikowano:

Olej z czarnuszki stopniowo zyskuje na popularności. Coraz częściej doceniamy jego dobroczynne właściwości. Wiele osób jednak napotyka barierę ekonomiczną – olej z czarnuszki, a raczej jego cena (jest to bowiem jeden z najdroższych olei). Co ma wpływ na cenę oleju z czarnuszki? Od czego zależy cena oleju czarnuszkowego?

Nasiona CzarnuszkiCzarnuszka siewna, czarny kmin czy czarny sezam

Olej z czarnuszki siewnej, który tłoczony jest na świecie od tysięcy lat, nazywany jest złotem faraonów. Nazwa wzięła się od oleju z czarnuszki, który znaleziono w grobowcu Tutanchamona z 3300 r p.n.e. Według badaczy, fiolka pozostawiona w grobowcu faraona, miała uchronić go od wszelkich chorób i zła, w sytuacji, gdyby niespodziewanie obudził się w grobowcu.

Wiele osób utożsamia nazwę złota faraonów także z czarnuszką egipską (pochodzenie surowca), z której najczęściej tłoczy się olej czarnuszkowy. Sama czarnuszka, zwana również czarnym kminkiem, to roślina od starożytności uważana za jedno z najcenniejszych dóbr natury. W wielu miejscach można spotkać się również z nazwą czarny sezam, która jest nieprawidłowym, potocznym określeniem czarnuszki siewnej.

Cena oleju z czarnuszki – od czego zależyOleje czarnuszkowe

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, znajduje się w gronie dość drogich produktów. Wynika to z wielu czynników. Pierwszym jest surowiec, który należy sprowadzić do kraju, aby wytłoczyć z niego olej. Już samo poszukiwanie surowca dobrej jakości generuje spore koszty – Laboratorium Biooil, które tłoczy naturalne oleje roślinne w jakości premium, do produkcji oleju z czarnuszki wybiera surowiec najwyższej jakości. Istotne są dla nas takie czynniki jak: pochodzenie surowca, sposób transportu, czas transportu, data zbioru surowca i czas jaki surowiec przeleżał w magazynach, parametry jakościowe surowca, od których będzie zależała jakość końcowa oleju.

Wszystkie badania nad surowcem, rzetelne kontrole generują koszty – wpływa to na cenę końcową oleju. W przypadku czarnuszki bada się wiele parametrów, ze względu między innymi na zawartość drogocennych olejów eterycznych i ponad 100 substancji aktywnych.

Olej z czarnuszki – działanie

Olej z czarnuszki jest uznawany za jeden z najlepszych naturalnych „wspomagaczy” w leczeniu wielu schorzeń. Doskonale sprawdzi się w przypadku osób z obniżoną odpornością – pomoże odbudować system immunologiczny, wesprze w problemach skórnych i alergicznych (szczególnie polecany na AZS). Olej z czarnuszki znajduje również zastosowanie w kosmetyce – jest składnikiem wielu naturalnych kosmetyków, samodzielnie może służyć do olejowania włosów czy skóry.

Aktywny biologicznie olej z czarnuszki wykazuje:

  • działanie przeciwcukrzycowe
  • działanie przeciwnowotworowe
  • działanie antyoksydacyjne
  • działanie przeciwzapalne
  • działanie ochronne – chroni nerki, wątrobę
  • działanie przeciwbólowe i rozkurczowe

Olej z czarnuszki – skład

Olej z czarnuszki tłoczony przez Laboratorium Biooil w 100% składa się z czystego oleju czarnuszkowego. Olej ten zawiera różnorodne kwasy tłuszczowe (takie jak kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy, kwas eikozadienowy, palmitynowy i mirystynowy), fosfolipidy, fitosterole, flawonoidy i saponiny, jak również olejek eteryczny (zawierający między innymi tymochinon, limonen karwakrol, karwon) oraz witaminy (A, E, F, B1, B3, B6, biotynę).

Zamów olej z czarnuszki już dzisiaj:

ZAPRASZAMY do innych artykułów o oleju z czarnuszki: