Nowoczesna zupa rybna z łososiem

Składniki:

  • 500 g łososia
  • 1/2 pora
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki (duże)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany 30% lub mleka kokosowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa należy obrać i dokładnie umyć. Łososia myjemy, zdejmujemy skórę, odsączamy, solimy z obu stron i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej wrzucamy warzywa pokrojone w talarki lub kostkę. Podsmażamy z papryką – zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy skórę z łososia i dusimy 25 minut.

Następnie wrzucamy łososia pokrojonego w kratkę i ziemniaki – gotujemy 15 minut. W międzyczasie odławiamy skórę i wyrzucamy ją.

Na koniec dodajemy koncentrat, sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy „do smaku”, a na koniec zabielamy wszystko śmietanką 30% lub mlekiem kokosowym.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz