Serniczek dyniowy

Opublikowano:
Serniczek dyniowy

Składniki na spód:

  • 300 g płatków owsianych
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju dyniowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka maku
  • 1 szklanka gorącej wody

Składniki na masę serową:

  • 750 g mielonego chudego twarogu
  • 5 łyżek oleju dyniowego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 opakowanie żelatyny

 

Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą z ksylitolem i pozwalamy im napęcznieć. Następnie łączymy z olejem kokosowym i dyniowym oraz makiem – przygotowaną masą wykładamy dół tortownicy i wkładamy do lodówki.

Ser łączymy z olejem dyniowym, zmielonym na puder ksylitolem oraz rozpuszczoną żelatynę (można użyć galaretki o łagodnym smaku) – masą zalewamy schłodzony spód i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki, aż masa stężeje. Podajemy z owocami miechunki lub innym ulubionym owocem.b