Cytrynowy sernik na zimno

Składniki na spód:

 

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu chudego, przynajmniej dwukrotnie mielonego
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • opcjonalnie owoce

Ciasteczka pokrusz na drobniejsze frakcje, a następnie zblenduj na niemal proszek. W garnuszku rozpuść olej kokosowy, zasyp proszkiem z ciastek i dokładnie wymieszaj (na zgaszonym gazie, aby nie przypalić) – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowaną masą wyłóż tortownicę i odstaw do lodówki.

W misie miksera połącz twaróg, zmielony wcześniej na puder ksylitol i 2 opakowania rozpuszczonej schłodzonej galaretki (użyj połowę wody z przepisu producenta, aby galaretka lepiej stężała i połączyła masę serową). Gotową masę wylej na schłodzony spód i włóż do lodówki – jeśli chcesz, do masy serowej możesz wrzucić owoce: brzoskwinie, ananasy, maliny, banany etc.

Ostatnią torebkę galaretki rozpuść i schłódź. Wylewaj stopniowo na schłodzony sernik łyżka po łyżce  – sernik nadal trzymaj w lodówce. Jeśli uznasz, że warstwa galaretki jest „za niska”, dorób kolejną galaretkę.

UWAGA: galaretkę cytrynową można zastąpić każdym innym smakiem na jaki masz ochotę.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne, Przepisy wielkanocne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz