Cytrynowy sernik na zimno
Składniki na spód:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych
- 80 g oleju kokosowego
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu chudego, przynajmniej dwukrotnie mielonego
- 3 opakowania galaretki cytrynowej
- 3/4 szklanki ksylitolu
- opcjonalnie owoce
Ciasteczka pokrusz na drobniejsze frakcje, a następnie zblenduj na niemal proszek. W garnuszku rozpuść olej kokosowy, zasyp proszkiem z ciastek i dokładnie wymieszaj (na zgaszonym gazie, aby nie przypalić) – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowaną masą wyłóż tortownicę i odstaw do lodówki.
W misie miksera połącz twaróg, zmielony wcześniej na puder ksylitol i 2 opakowania rozpuszczonej schłodzonej galaretki (użyj połowę wody z przepisu producenta, aby galaretka lepiej stężała i połączyła masę serową). Gotową masę wylej na schłodzony spód i włóż do lodówki – jeśli chcesz, do masy serowej możesz wrzucić owoce: brzoskwinie, ananasy, maliny, banany etc.
Ostatnią torebkę galaretki rozpuść i schłódź. Wylewaj stopniowo na schłodzony sernik łyżka po łyżce – sernik nadal trzymaj w lodówce. Jeśli uznasz, że warstwa galaretki jest „za niska”, dorób kolejną galaretkę.
UWAGA: galaretkę cytrynową można zastąpić każdym innym smakiem na jaki masz ochotę.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz