Sernik zebra bez pieczenia

Opublikowano:
Sernik zeberka

Składniki:

  • 1 opakowanie ciastek owsianych lub uprażone płatki owsiane z miodem (domowa granola)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 500 g chudego twarogu
  • 100 g jogurtu 0%
  • 8 łyżek oleju lnianego cytrynowego
  • 1 szklanka jagód
  • 4 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Ciasteczka dokładnie pokrusz w blenderze/malakserze. Możesz też uprażyć w piekarniku płatki owsiane z odrobiną miodu i następnie zmielić je na drobniejszy granulat. Połącz pokruszone ciastka/granolę z podgrzanym olejem kokosowym – mieszanka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłóż nią formę na sernik i odstaw do zastygnięcia w chłodne miejsce.

W misie miksera umieść twaróg, jogurt, olej lniany cytrynowy i miód. Miksuj ok. 5 minut do całkowitego połączenia składników. Masa, która powstanie powinna być gładka. Podziel masę na 2 części w stosunku 2:1. Do mniejszej partii dodaj jagody i ponownie zblenduj.

Na spód z ciasteczek wylej warstwę serowej masy (bez jagód). Wygładź. Następnie okrężnymi ruchami wlewaj masę serową z jagodami. Sernik wstaw do lodówki na co najmniej 2h. Po rozkrojeniu, sernik będzie miał “zebrowy” wzorek w środku.