Sernik zebra bez pieczenia
Składniki:
- 1 opakowanie ciastek owsianych lub uprażone płatki owsiane z miodem (domowa granola)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 500 g chudego twarogu
- 100 g jogurtu 0%
- 8 łyżek oleju lnianego cytrynowego
- 1 szklanka jagód
- 4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Ciasteczka dokładnie pokrusz w blenderze/malakserze. Możesz też uprażyć w piekarniku płatki owsiane z odrobiną miodu i następnie zmielić je na drobniejszy granulat. Połącz pokruszone ciastka/granolę z podgrzanym olejem kokosowym – mieszanka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłóż nią formę na sernik i odstaw do zastygnięcia w chłodne miejsce.
W misie miksera umieść twaróg, jogurt, olej lniany cytrynowy i miód. Miksuj ok. 5 minut do całkowitego połączenia składników. Masa, która powstanie powinna być gładka. Podziel masę na 2 części w stosunku 2:1. Do mniejszej partii dodaj jagody i ponownie zblenduj.
Na spód z ciasteczek wylej warstwę serowej masy (bez jagód). Wygładź. Następnie okrężnymi ruchami wlewaj masę serową z jagodami. Sernik wstaw do lodówki na co najmniej 2h. Po rozkrojeniu, sernik będzie miał „zebrowy” wzorek w środku.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz