Śmietankowa delicja

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremowej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 60 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny

NA SOS:

  • 400 g truskawek mrożonych lub świeżych
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta chilli w proszku

Przygotowanie:

Żelatynę zalać wodą i pozwolić jej napęcznieć. Następnie podgrzewać cały czas mieszając, aż do zupełnego rozpuszczenia (straci swoje właściwości żelujące) – gdy to się stanie, zdjąć z  ognia.W garnku zagotować śmietanę kremową, mleko kokosowe, cukier puder. Dokładnie wymieszać – następnie wlewać powoli rozpuszczoną żelatynę cały czas mieszając. Gotową masę rozlać do 6-7 salaterek/miseczek, przykryć folią spożywczą i pozostawić na kilka godzin (co najmniej 6). W garnuszku rozgrzać truskawki – podgrzewać z 1/4 szklanki wody i 3 łyżkami miodu oraz szczyptą chilli w proszku. Gdy puszczą sok i zrobią się miękkie, zblendować na sos. Panna cotty wyjmować bezpośrednio przed podaniem poprzez zanurzenie naczynia w gorącej kąpieli na kilka sekund – podawać koniecznie z orzeźwiającym owocowym sosem.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Desery, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz